Brennmanet-sommer!

| 23. juni 2010

Overskriften høres kanskje ut som en dårlig skrekkfilmtittel… 😉 Men det meldes om at det i år er “brennmanet-sommer”, med langt flere maneter enn vanlig langs strendene på sørlandet og østlandet.

Man kan forebygge manetskadene ved hjelp av solkrem som har brennmanetbeskyttende egenskaper. Kremen hindrer/reduserer antall nesleceller (brennceller) i maneten i å avfyre giften sin, og på den måten hindre eller redusere sjansen for å bli brent.

Man kan også bruke badeklær som beskyttelse mot manetene. Det finnes spesialdesignet brennmanetbeskyttende badetøy som gir en fysisk beskyttelse fordi tekstilene er vevd så tett at manetens nesletråder har vanskeligheter med å trenge gjennom drakten. Disse draktene gir i tillegg en god solbeskyttelse, og er et godt alternativ til småbarn fordi det reduserer behovet for solkrem.

Om man først har blitt brent av brennmanettråder bør man gjøre følgende

  • Skyll tentaklene vekk fra huden med vann om du har tilgang på dette, det spiller ingen rolle om det er sjøvann eller ferskvann du bruker.
  • Man skal ikke forsøke å gni vekk trådene med sand. Når man trykker/gnir på tentaklene vil dette føre til at det utløses flere nesleceller og dermed tilføres mer manetgift.
  • Eddik (som anbefales i tropiske områder) vil bare føre til at det tilføres mer manetgift om det brukes på de manetene som finnes i Norge eller Middelhavet.

Stikkord: , , , ,

Kategori: Utstyr

Kommentarer (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Malina sier:

    Det beste er å tisse på (du har vel sett friends?)

  2. Anette {foreldremanualen} sier:

    Knis, ja det tipset glemte jeg å få med! 😉