Lærevansker: Triks for å lære gangetabellen!

| 16. august 2011

Jeg har en datter med dysleksi, og mange er ikke klar over at de har mange følgevansker. Jeg har vært oppgitt over at hun ikke lærer klokka, eller at det er kaos på rommet hennes og i sekken.

Typiske følgevansker

Dysleksi Norge skriver dette om følgevansker på sine nettsider:

Mange som har dysleksi har noen ekstra utfordringer som er fort å glemme. Dette er individuelt, men viktig for deg som lærer å huske i innlæringssituasjon:

– Problemer med retningssansen

– Problemer med å lære klokka

– Grovmotoriske vansker (klossethet)

– Finmotoriske vansker uleselig håndskrift

– Problemer med ordenssansen

– Konsentrasjonsproblemer

– Mangelfull begrepsinnlæring

 

Problematisk å lære gangetabellen

Noe av det som kan være vanskelig er blant annet gangetabellen. Håvard Tjora kjent fra TV-serien “Blanke ark” har lært bort en enkel måte å lære gangetabellen på som hjelper de som er visuelle og praktiske i innlæringsformen.

Forutsetningen for å bruke denne formelen er at barnet kan gangetabellen fra 1-5, eller i bestefall kan 4 gangen opp til 4×4. Og at en har 10 gangen inne er også en stor fordel.

Prinsippet er enkelt: En ser for seg at hver finger har tall fra 6 til 10, hvor tommel er 6 og lillefinger 10. Dette gjelder både høyre og venstre hånd. Så om en skal finne ut hva 6×6 er så gjør en følgende.

 

6x6

 

Tommel ligger mot tommel, der hendene møtes som her ved tomlene så er dette tiere, ovenfor er enerne. Så her blir det 4×4 siden det er 4 ledige fingre på hver hånd ovenfor tomlene. Det blir 16 også legger en til tierne som da er to, og det blir 20. 20+16 = 36.

7x7

Her er et eksempel til. pekefinger og pekefinger er begge 7. Pekefingrene henger sammen og det er hermed 4 fingre som er tiere. mens det er 3 fingre på hver hånd som er enere.

3×3=9 også er det 4×10 = 40. noe som da blir: 40+9= 49

Jeg synes det er mest fasinerende at dette faktisk stemmer! Tror nok denne måten å lære gangetabellen på er snedig både om du har dysleksi eller ei 🙂

Stikkord: , , , ,

Kategori: Smårolling / småskolebarn, Store skolebarn / tenåringer

Kommentarer (5)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Nina sier:

  Kjempefint at du skriver om dette!!!
  Har selv studert pedagogikk, og har lest en del om dette med følgevansker.

  Letter nok mange hjerter over å lese dine ord.
  My recent post Mitt oliventre!

 2. hei; bare et lite tips – har hun prøvd prismebriller???
  Min datter på 11 har også lese og skrivevansker (ikke diagnose dysleksi), men har god nytte av prismebriller. Hun sier selv at nå står bokstavene stille når hun leser.
  Vet specsavers har slike briller.
  MEN ingen har informert oss om følgevansker – så tusen takk

 3. Jeg blei helt fascinert av denne metoden, det stemmer jo!
  My recent post Å møte sin frykt

  • klovnen sier:

   HAHA! Jeg har akkurat samma fascinasjon, hvordan fant personen ut dette. Og hva og hvordan og blir kjempe gira over slike ting…. Godt jeg ikke er alene!

 4. Lena sier:

  Jeg måtte lære meg å synge gangetabellen.f,eks . 8, 16, 24, 32 og 40 med. 48, 56, 64, 72 og 80! Ååå! Lol.. 9 og 18, 27,- 36 og 45. 54-63. 72 og 81. 90 er det siste tall. 9 gangen går som den skal