Når små og store ulver braker sammen

| 6. september 2011

Opplever også du at mange krangler på hjemmebane starter om ettermiddagen? Slitne kropper, tomme mager og et hav av forventninger – en dårlig kombinasjon?

Foto: Charmaineswart/Morguefile.com

 

En vanlig mandag
På vei hjem fra jobb, stamper i bilkø. Løper inn i barnehagen. Treåringen er sliten og sint. Han vil helst ikke kle på seg, og hyler at mamma skal bære han ut i bilen.

Lillesøster venter i avdelingen ved siden av, hviner av glede når  hun ser oss. Smilet går over i lett gråt når hun innser at det er to små som skal dele mammas fang. Lillesøster vil at mamma skal bære også henne.

Forventninger og skuffelse

Hjemme venter store barn, lekser, fotballtrening og ulike middagsønsker. Heller ikke i dag har vi klart å forberede middag på forhånd.  “Søren….er vi allerede tom for melk? Har ikke du handlet likevel?

Med ett er de voksne i gang med en diskusjon som lett bikker  over i krangel. …Hvorfor kan ikke du ta ansvar for å handle inn? Hvorfor skal jeg alltid lage middag? Tømte du ikke oppvaskmaskinen?? ”

Rundt oss er det små og store barn som trenger oppmerksomhet, kos, hjelp til lekser og god middag. Vi løper rundt så godt vi kan…. men disse timene hjemme mellom ettermiddag og kveld er en prøvelse.

Lyder det velkjent? Har du hørt om begrepet “Ulvetimen?”

Foto: lightningfla/morguefile.com

 

Ulvetimen på hjemmebane

I følge forfatter Erlend Hem var begrepet Ulvetimen opprinnelig betegnelsen på siste del av natten. Han viser til danske
ordbøker hvor ordet Ulvetime sies å stamme fra Ingmar Bergmans film Vargtimmen fra 1968. Bergman skal selv ha gitt følgende forklaring på ordet: “Det er timen mellom natt og gry, da de fleste mennesker dør, hvor søvnen er dypest, hvor marerittene er mest
livaktige.”

Erlend Hem viser til at ordet har fått utvidet betydning  de siste årene. Nå brukes det mer om det tidspunktet på døgnet når hele familien vender hjem på ettermiddagen. Da er det tid for konflikt og krangling. Dette til tross for at vi egentlig gleder oss til å bruke tid sammen med hverandre.

Drømmen om en fin ettermiddag

Tenk at ord som før er brukt på å beskrive mareritt nå brukes for å beskrive tiden sammen med familien! Hvorfor skal de timene vi egentlig lengter frem til ende opp som de  timene vi etterhvert frykter mest? Handler det som at avviket blir så stort? Vi ønsker at det skal bli en fin ettermiddagsstund, og så blir det heller en grobunn for  dårlig samvittighet og dumme konflikter. Klarer vi ikke en gang å få til en hyggelig middag??

Det er lett å angre i ettertid, men det er ikke så lett  når mandagen er der. Alt kan ikke planlegges, og så er vi bakpå igjen. Alle gode planer faller i fisk. Det er lenge siden lunch for alle sammen, vi er sultne og trøtte.

 

Foto: Coee/Morguefile.com

 

Hjemme hos oss er vi litt korte i lunta når vi samles, og det som skulle bli noen gode timer sammen går ikke etter planen. Ulike familier trenger ulike planer for å få ettermiddagen til å gli lettere. Kanskje handler det om å lage en enklere middag eller planlegge handling ved ukestart? Kanskje skal oppgaver fordeles bedre mellom voksne og barn slik at alle kan bidra? Eller skal huset få  lov til å være rotete noen timer?

Høst og hverdagslogistikk

Høsten er her, og hverdagslogistikken møter oss alle. Du vet best hva som passer for din familie, hva som skal til for å få en enklere hverdag hjemme hos deg. Hva kan gjøres hjemme hos deg? Hvordan skal dere redusere krangling? Da slipper dere kanskje  at små og store ulver braker sammen i morgen?

Lykke til med din hverdag!

Les Erlend Hems artikkel  http://www.tidsskriftet.no/?seks_id=1895902

 

Foto: Clarita/morguefile.com

 

Stikkord: , , ,

Kategori: Hverdagsbetraktninger

Kommentarer (2)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Bente Linn sier:

  Er nokk mange som kjenner seg igjen der ja! 🙂

  Selv har vi bare et barn sammen, men har allerede laget oss gode rutiner som, lage ukesmeny, så da setter vi oss ned sammen på søndagene skriver menyen, og da kan vi skrive handleliste for hele uken samtidig. Så handler vi på mandagene, og jeg er alltid ferdig noen timer før samboren på jobb, slik at jeg kan dra hjem og ordne middag til han og jenta vår kommer hjem 🙂 Så får jeg servert middager i helgene 🙂

  Så har vi satt av torsdagene til helgevasken, og har fordelt oppgavene i huset! Jeg synes feks det er greit å få vaske huset selv, mens han trives med å rydde og støvsuge 🙂 Klærne bretter vi sammen når ungen sover 🙂

  Da slipper vi de små tingene i hverdagen som lager stress, så da kan vi bruke tiden på å gjøre koselige ting 🙂

  • Anette sier:

   Høres ut som at dere har laget en veldig fin ordning som fungerer bra for dere! Sikkert veldig lurt å begynne med gode "vaner" når man bare har ett barn, så kanskje man unngår ting som kan skape konflikter når man eventuelt får barn nr to, og tre og fire.. osv. 😉