Hvor mange klær trenger en familie egentlig?

| 12. mars 2012 | 22 Kommentarer

For en ukes tid siden skrev jeg om simple living / å leve et enklere liv, og om hva det betyr for meg. Jeg ble veldig inspirert av kommentarene jeg fikk fra dere, når det gjelder tv-bruk. Det var gøy å lese at mange familier faktisk klarer seg helt uten tv!

For meg betyr det å leve enklere, å spare både tid og penger. Denne gangen vil jeg ta for meg noe som som jeg også føler at jeg bruker unødvendig mye tid på – nemlig klær!

Benyttet husbyttet til å rense ut

I forbindelse med at vi nettopp har flyttet, fikk jeg nok en gang bekreftet at min familie har utrolige mengder klær. Trenger vi virkelig alt dette? Jeg har lenge hatt en mistanke om at vi ikke gjør det.. Dette fikk vi testet ut i noen uker fordi vi bare hadde deler av garderoben utpakket og på plass, og vi hadde utrolig nok ingen dager hvor vi måtte gå hjemmefra nakne. 😉

Jeg bestemte meg derfor for å gjennomføre en skikkelig rensing: alt som ikke har blitt brukt på minst ett år – det skulle ut av skapet!

 

Beholder klær på grunn av nostalgi

Jeg har egentlig praktisert denne renseregelen i mange år, men jeg ender alltid opp med å beholde alt for mange “unntak”. Noen av disse unntakene er  klær jeg har beholdt av nostalgiske årsaker. Som for eksempel den utvaska t-skjorten med favorittbandet som jeg kjøpte på en utrolig bra konsert i 1995 (og som jeg i bunn og grunn ikke får meg til å bruke på trening en gang…). Eller plagg som jeg har fått i gave og som jeg ærlig talt ikke liker, men som jeg vil føle meg simpel om jeg kvitter meg med.

Jeg har også en del klær som er for små og som jeg tenker at jeg en vakker dag kanskje vil passe igjen!  Eller så er det klær jeg ikke har samvittighet til å kaste, fordi det er plagg som var svindyre og  som jeg knapt har brukt… Dette er tøy som bare bringer med seg dårlig energi, og som man egentlig bare plager seg selv ved å beholde.

(når jeg snakker om å kaste, så mener jeg enten å gi til Fretex eller selge på Barneloppis.no – kun ødelagte plagg går i søpla!)

 

Et monster av en kleshaug…

…ble til et strøkent klesskap!

 

Reduserte med en tredjedel

Denne gangen var jeg beinhard, og fikk fjernet minst en tredjedel av innholdet i klesskapet! Hver gang jeg stod fast, sa jeg til meg selv at om jeg absolutt skulle trenge dette plagget igjen – så får jeg kjøpe det! (akkurat den er litt vanskelig å svelge for en møring som meg, men sannsynligheten for at jeg faktisk må ut å kjøpe inn plaggene på nytt er så liten at det absolutt er verdt det!).

Neste prosjekt for meg blir å gjøre det samme med barnas klær. Deres garderober er ikke så overfylte, fordi jeg jevnlig må bytte ut klær som de har vokst fra. Men også de har noen plagg lengst innerst i skuffene som vi tviholder på, av diverse grunner…

 

Skittentøyskurver er morsommere å bruke til lek

 

En evig runddans – klesvask!

En aktivitet som jeg ikke er spesielt begeistret for, og som jeg også bruker mye tid på – er klesvask!

Jeg er så lei av å folde og legge sammen klær, samt å konstant ha klær i maskinen/tørketromlen/tørkestativet. Jeg har derfor forsøkt å finne frem til metoder for å redusere mengden klesvask, men det er ikke helt lett.

 

Unødvendig vask av rene klær

En ting vi har blitt mer bevisste på i min familie, er å ikke vaske rene klær. Vi har tidligere vært alt for “flinke” til å slenge klærne i skittentøyskurven hver kveld. Men er klærne virkelig så skitne at de trenger å bli vasket?

Undertøy og sokker skifter vi selvsagt daglig, men nå bruker vi et minutt eller to på å studere de øvrige klærne før vi legger de til vask. Åtteåringen skitner ikke til klærne sine så mye, mens treåringen må som regel ha nye klær hver dag.

Men om det er en flekk på plagget, så behøver vi vel ikke alltid legge det i vaskemaskinen? Er det ikke greit å ta frem en våt klut og “flekkvaske” en gang i blant?

Om gårsdagens plagg er forholdsvis rent, men det ikke passer til dagens antrekk, legger jeg det bare tilbake i klesskapet.

Da vi bodde i blokk, hadde vi fellesvask med gedigne maskiner hvor vi vasket kun en gang i uken.

 

Forleng plaggets “levetid”

Hvis du for eksempel jobber på kontor eller et sted hvor man må være litt penere kledd, kan du forlenge levetiden på plaggene dine ved å skifte med en gang du kommer hjem fra jobb. Da unngår man flekker fra skitne barnehender, matlagingen eller hva det måtte være man holder på med om ettermiddagen. Dessuten er det ingen som bryr seg om du går rundt i den samme behagelige utslitte jogge- buksa en uke i strekk i ditt eget hus..  😉

Selv har jeg flest nøytrale klær, slik at jeg føler at jeg fint kan bruke de flere dager på rad uten at det blir lagt merke til (legger man i det hele tatt særlig merke til hva andre har på? Kan du for eksempel fortelle hva din kollega hadde på seg i går?).

 

Hvordan gjør du det?

Nå er jeg veldig spent på å høre om det er flere enn meg som har disse utfordringene når det gjelder klær? Om du har noen gode tips til hvordan man reduserer klesvask-mengden blir jeg deg evig takknemlig! 🙂

 

Dette er andre innlegg i en serie om Et enklere liv, les alle våre Simple Living innlegg her.

Stikkord: , , , , , ,

Kategori: Hverdagsbetraktninger

Kommentarer (22)

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

 1. 5 ting vi liker akkurat nå : Foreldremanualen | 5. juli 2013
 1. Inger-Lise sier:

  Så flink du har vært til å rydde unna og sortere. Jeg kunne helt sikkert vært flinkere der, særlig i mitt eget skap.. *kremt* Men med to gutter som vokser i hurtig tempo så rydder og pakker jeg vekk litt hos dem hele tiden, så der er samvitigheten ganske god. 🙂 Mange gode tips å ta med seg her, og en del "ah-sånn-har-vi-det-også" tanker underveis. 🙂 Men når kommende bursdagshelg er over skal jeg ta et raid tak i mitt eget skap. Ble skikkelig inspirert nå – takk! 🙂
  Forresten så fungerer ikke den siste linken til alle innlegg om simple living.. Bare så du vet det! 😉
  Hilsen Inger-Lise
  My recent post Sjørøverseigmenn

 2. Anette sier:

  Godt å høre at jeg ikke er alene om å ha det sånn!! 🙂 Og veldig kjekt å høre at jeg klarte å inspirere deg, jeg må jo innrømme at jeg ikke alltid er så flink som jeg har vært denne gangen. Men har store forhåpninger om å klare å fortsette i god stil! 😉

  (og takk for info om linken, skal rette den!) 🙂

 3. Heldigvis har vi både tvillingklubb og borettslag som har "byttedager", pluss at jeg har mange venninner som har fått barn etter meg. Derfor har babytøyet blitt brukt flere ganger før det er solgt eller gitt bort eller byttet bort. Vi er også så heldige at vi har Fretex-container like i nærheten, og barnehagens Estlandsinnsamling.
  Voksentøyet er vi ikke like flinke på å gi vekk, men så vokser vi ikke like fort som barna 😉 Det handles inn "voksenklær" ganske sjelden her i heimen, så det er ikke like mye overflødig. Jeg har faktisk ei egen hylle i skapet til klær jeg sjelden bruker. Hvis jeg ikke har hentet ned noe derfra på et års tid er det klart for ny donasjon til Fretex 🙂

  • Anette sier:

   Egen hylle til klær man sjelden bruker var et kjempetips – tusen takk! 🙂 Det gjør det absolutt mye lettere å holde styr på (og bli oppmerksom på) hva som er overflødig.

 4. Inspirerende lesing. Jeg jobber til daglig i en klesbutikk, og kjenner at jeg har klær helt opp i halsen når jeg må begynne med klesvask når jeg kommer hjem. Og siden jeg står overfor fristelser hver dag på jobben, blir det unødig mye klær med hjem.

  Men en ting jeg har gitt helt opp, å sortere SOKKER! Nå har jeg 2 store kurver med sokker som jeg nekter å sortere. Min mor kom med 4 vaskeposer for en stund siden, og mente at jeg burde bruke disse, så slapp jeg sortere etterpå. En pose til hver person. Men det har ikke skjedd ennå… Noen som har en genial ide som jeg ikke har tenkt på? Snart havner de i søpla og så kjøper jeg 4 forskjellige farger. Punktum. Sukk…

  • Anette sier:

   Ha ha, jeg må le litt når jeg leser om dine sokke-frustrasjoner – for jeg kjenner meg UTROLIG godt igjen! Å folde klesvasken går stort sett greit, men det anbefales ingen å være i nærheten av meg når jeg gjør et forsøk på å sortere sokker! Da er jeg mildt sagt meget gretten… 😉

   Har desverre ikke noen gode sokke-råd å gi deg, annet enn å forsøke å tvinge/bestikke noen andre til å ta den jobben for deg… (har ikke fungert så langt for meg!). 😉

   • Anita E. sier:

    Jeg har faktisk aldri umake sokkepar. Jeg bretter dem sammen når jeg legger dem i skittentøyskurven, tar de fra hverandre når de går i maskinen, og henger parene sammen opp på snora (og nei, jeg har faktisk ikke tørketrommel heller:). Jeg må legge til at jobben ble et par hakk enklere når jeg fant svarte sokker på HM med en forskjellige farger på kanten øverst.

 5. underveis sier:

  Jeg prøver å være bevisst på det jeg skaffer til ungene – at det skal være skikkelig og nok, men ikke i overflod. Jeg må rekke å vaske det – og da er det nok. Ungene arver av andre og av hverandre. Jeg reparerer så lenge det går an. Jeg strikker selv alt som går an, sokker, ullgensere, luer, votter osv – og har begynt å sy en del av de "enkle" klærne selv også.

  My recent post forpliktet til håp?

 6. underveis sier:

  (og så er loppemarked et gull-sted å handle barnetøy, for eksempel pentøy, skjorter og kjoler er sjelden utslitt – super gjenbruk!)
  My recent post forpliktet til håp?

 7. Barneboden sier:

  Også finnes Barneboden.no ,
  som ett alternativ til hvor man skal gjøre av klærene
  eller hvor man kan kjøpe rimelige nye/brukte 🙂

 8. Elna sier:

  For å svare på spørsmålet – ikke så mye! Vi lever fem stk på en middels lønn, så det sier seg selv at vi ikke kan kjøpe mye klær. Ungene har det de trenger, og det er faktisk ikke så veldig mange klær av hver type (bukse, genser osv) som trengs for å få en naturlig sirkel med bruk og vask. Vi arver en del hverdagsklær, ellers handler jeg få, men gode plagg. Har erfart at ved å legge litt penger i f.eks. yttertøy, holder de lengre.

  Så lenge barna går i barnehage, har jeg prioritert ullklær. Noen få, gode sett, og barna har gode klær til både inne og utebruk, året rundt. Siden ullklær kan være dyre, benytter vi bursdager og jul til å ønske oss det.

  Med tre gutter blir det selvfølgelig en del vasking, men her er regelen at i utgangspunktet kan klærne brukes igjen. Alt vi legger fra oss om kvelden er greie klær, skal noe vaskes må du ta et bevisst valg og fjerne det. Det hjelper å tenke på denne måten. For han som går på skolen bytter vi gjerne litt slik at samme genser brukes flere ganger, men ikke alltid mange dager direkte etter hverandre. En flate hvor reine klær brettes og ligger mens de er i bruk, er viktig. Ellers så tar jeg ofte av fine gensere, ulltrøyer ol før middag, dersom de fortsatt ser fine ut. Billige bodyer er det ikke så nøye med, mens fine genserene og ulltrøyer holder seg bedre med sjeldnere vask.

  • Anette sier:

   Det høres ut som at du har et veldig godt og bevisst forhold til alt dette med klær! Målet mitt er å komme på samme nivå! 🙂 Takk for tips!

 9. Ragnhild sier:

  Anbefaler byttekveld! Det som er søppel for nokon er gull for andre! Uff, vi bur i blokk no, og her har vi klesvask berre ein gong i veka. Eg drøymer om ein vaskemaskin i leiligheita, men samstundes sparer vi nok oss sjølv for mange fleire klesvasker… 🙂
  My recent post Litt meir barnerom

  • Anette sier:

   Byttekveld er genialt! 🙂 Ja, egen vaskemaskin er helt klart bedre enn fellesvask. Da kan man sette på vask når man måtte ha behov for det. Men en fast vaskedag i uken er ganske smart med tanke på å redusere stress og tidsbruk i hverdagen. Man blir skikkelig lei av å ha klær hengende til tørk konstant. 🙂

 10. wendysinfamilie sier:

  Uff klesvask og klesskap er en uendelig runddans.. i forhold til sokker så har de to store mennene i huset hver sin farge, mannen sorte og undommen grå, (sorte pensokker hvem eier samma det bare de er rene og sorte til dressen) Jeg har mine damesokker og minste mann ja bare han passer i sine sokker he he

 11. HeI!
  Eg like serien din, enklere liv. Etter å ha lest første innlegg har me vore flinkare til å slå av tv, og imorgon må eg kanskje opp å sjekke kleskapet. Eg har ikkje mykje kler, men sommarkjolane mine som er nokre år, kan jo andre få kjøpa, så kan eg kjøpa nye til meg. Glede meg til neste innlegg med gode idear 🙂
  My recent post Gode gratis ting

  • Anette sier:

   Tusen takk for det Venke, veldig gøy å høre at du har blitt inspirert! 🙂
   Etter at jeg hadde skrevet dette innlegget, fant jeg ENDA en koffert med klær jeg hadde glemt (!). Dette var selvfølgelig klær jeg overhodet ikke hadde savnet, men jeg synes allikevel det var vanskelig å kvitte meg med de. Klarte ca en fjerdedel, og er godt fornøyd egentlig. Tenker at det er en treningssak å kvitte seg med ting, og som du sier – så trenger vi jo å fornye garderoben litt innimellom også. 🙂

 12. Anne sier:

  Takk for fin side. Helt enig med tanken om å minimere noe på klær og vask. Selv har jeg alt for mye klær, samlet gjennom flere år. Forsøke å gi bort innimellom. Det er en lettelse å få mer plass i skap og skuff, samtidig så fristes jeg innimellom til å gjøre nye innkjøp. Har planer om å redusere klær, sko og litt mer med 25% i første omgang. Med økt bevissthet tror jeg at jeg frigjør mer en skapplass, vaskemengder og tid til tøy, nemlig enklere tilværelse, mer oversiktlig og bedre tid…

  Nå passer jeg bare mine egne klær, har ingen barn. Prøver å øve meg når det gjelder shopping. Kun kjøpe det jeg virkelig har lyst på og aller helst også trenger. Likevel kan jeg fremdeles falle for " å så billig, det må jeg ha"…. Prøver å tenke kvalitet og være ærlig om jeg virkelig kommer til å bruke det. Jo mer jeg kjøper, jo mindre tid blir det til å bruke de klærne jeg allerede har. Samtidig vil en føle seg vel og henge med i tiden, uten å bli ukritisk hekta på siste mote og trend.

  Forsøker å vente med vaske klær som ikke må vaskes etter en dags bruk. Nylig leste jeg at lufting er best for ulltrøyene, ullsokkene går derimot raskt i maskinen….

  Lykke til med deres ryddeprosjekt.

 13. Dina sier:

  Her i huset har vi knaggrekker på badet, hver sin til de små, og en på deling til oss voksne, hvor vi henger tøy som er brukt en dag og ikke trenger å vaskes. Så husker vi på å bruke det igjen, samtidig som vi ikke trenger å gå i samme kleskombinasjon flere dager på rad. Det funker hvert fall veldig bra hos oss!

 14. Anne sier:

  Hei,
  Fint at det er andre som er opptatt av det samme som meg. Jeg har hatt ett års kjøpestopp for klær og utstyr til meg selv og til huset. Det har gått kjempefint, selv om jeg stort sett hadde velbrukte klær fra før. De største barna har fått ett klesbudsjett som de må forholde seg til. Jeg vasker ikke klær som lukter friskt og ikke har flekker som en ikke lett kan ta bort med en klut. Ullklær vasker jeg
  sjeldnere enn bomull.

Legg igjen en kommentar

CommentLuv badge