Kan din familie leve uten tv i en uke?

| 4. mars 2012 | 23 Kommentarer

Kjenner du til uttrykket “Simple living”? Det er ikke lett å finne en klar definisjon på begrepet, da det synes å ha mange forskjellige grader. For noen betyr det å ha et levesett som kan virke ekstremt, med en livsstil hvor man lever i pakt med naturen og har et forbruk lik null (gjerne basert på spirituelle verdier).

For meg innebærer det å redusere forbruket og “enklifisere” hverdagen slik at det gir meg mer tid til å være sammen med familien, men på en måte som er tilpasset det moderne samfunnet vi lever i.   I en ny serie innlegg med etiketten “Et enklere liv” kommer jeg til å se på måter vi kan forenkle livene våre, uten store drastiske tiltak.

Uten tv i ett år

Jeg starter med å ta for meg en tidstyv for mange – TV’n. Man merker det kanskje ikke sånn til hverdags, men jeg har selv levd uten tv i ett år av livet mitt og kan skrive under på at denne tv-avholdenheten frigjorde mye tid.

Dette var på slutten av nittitallet, lenge før jeg hadde mann og barn.  Toril og jeg sparte penger til den O’store jorden-rundt-reisen vår, og jeg måtte leve så sparsommelig som overhodet mulig.

 

Bilde fra den gangen jeg var young, free and single – og på den andre siden av kloden! ;

 

Levde med minimumsforbruk

Jeg var nettopp ferdig med studiene og jobbet på en bensinstasjon. Ikke akkurat en godt betalt jobb i utgangspunktet, men eierne av stasjonen leide ut rom i etasjen over og de var greie nok til å la meg få bo der gratis! Det vil si at jeg hadde ekstrem kort reisevei (en trapp ned), og ingen bokostnader eller reisekostnader.

I tillegg valgte jeg å eie minst mulig. Jeg var jo bare på dette stedet i en tidsbegrenset periode, og ønsket ikke å ha mye å dra på når jeg hadde nådd pengemålet mitt. Så derfor – ingen tv!

 

Reaksjoner fra andre

Mine venner og kollegaer var like forundret som meg over at det faktisk går an å leve uten tv, og det spørsmålet jeg fikk aller mest var “Hva er det du gjør da – uten tv?”. Svaret var at jeg var kreativ og veldig sosial! (dette var før Facebook og sosialt liv på nett skal vite!).

Jeg ble også overrasket over hvor lite jeg savnet det å ha tv, og jeg husker at jeg anbefalte alle å kutte den ut (det var selvsagt ingen som fulgte mine oppfordringer, folk trodde jo jeg var gal – ha ha!).

 

Radio er en kjekk ting

Jeg synes heller ikke at jeg gikk glipp av noen store viktige hendelser, fordi jeg fikk med meg alt fra aviser som jeg leste gratis på bensinstasjonen! Om jeg ikke hadde hatt mulighet til å lese gratis aviser, ser jeg for meg at jeg måtte bruke biblioteket (mer tiltak, fordi det lå et stykke unna). Ellers ble radioen flittig brukt – et godt og gratis alternativ!

Den eneste tingen jeg husker at jeg ikke fikk med meg, var disse LOTTO-reklamene som hadde kommet og alle gikk rundt å sa “Værdal’n ja!”.   Ikke noe stort tap med andre ord. 😉

 

Foto: Visa Kopu

 

Er det mulig for en familie å leve uten tv?

Nå har vi nettopp hatt en ufrivillig periode uten tv (på grunn av flytting!) og jeg må innrømme at det var tøft i starten. Spesielt det at jeg gikk glipp av min daglige dose “Eastenders” (ups – der kom det frem også…!). Men en uke ut i tv-abstinensen, begynte ting å endre seg – det er faktisk ikke så ille uten tv! Og jeg begynner å merke de samme positive bi-effektene som jeg hadde for mange år siden.

 

Positiv effekt på barn og voksne

Et resultat er at jeg hører mye mer på radio og musikk, men dette hindrer meg ikke i å fortsatt være kreativ på andre måter. Ungene har også hatt abstinenser, de er veldig vante til å se tv hver morgen under frokosten. Resultat etter to uker uten tv: ungene er mye mer medgjørlig på morningen. De spiser maten sin og blir mett (de “glemmer” ikke å spise fordi de ser noe spennende på tv), og de er klare til å dra i tide.

Ellers så har ungene taklet den tv-frie tilværelsen veldig bra. Men så er vel sannheten at de ikke er riktig så opphengt i tv som jeg (og vår generasjon?) er. For mine gutter er det viktigere med dataspill, og barnetv har fungert mer som et barnepass-alternativ fra min side enn som et must for de.

Mine gutter foretrekker pc’n….

 

Nye tv-vaner

Personlig synes jeg ikke at noen i vår familie ser så mye på tv at det på noen måte er et problem. Men jeg føler at disse ukene uten tv har vært en fin påminnelse på at man faktisk kan leve uten og få mye mer gjort. Dette tar vi derfor med oss når vi nå skal forme nye tv-vaner (for de er det mulig å endre, det er jeg overbevist om!).

Jeg vet ikke om det å ha tv-dekoder med opptaksfunksjon er helt i tråd med “Simple living” filosofien, men jeg synes den er verdt hvert øre når det gjelder å forenkle hverdagen. Jeg tar opp de programmene jeg vil se og bruker ikke lengre tid på å se reklame og “hva som helst” i iver etter å bli underholdt.

En ny ting, er at vi heller slår på radioen om vi føler at vi trenger lyd i huset. Det hender for ofte at tv’n bare blir stående på i bakgrunnen, og krever oppmerksomheten vår når vi egentlig holder på med noe annet.

Og barna får ikke lenger se på tv under frokosten, bortsett fra i helgene – noen rolige søndagsmorninger synes jeg vi foreldre også fortjener.. 😉

 

Hvordan er din families tvbruk?

Synes du tv’en tar mye tid i hverdagen, eller er det andre tidstyver som krever mer? Har dere noen regler for hvor mye og når barna kan se tv? Håper du vil legge igjen en kommentar, da jeg er veldig interessert i å høre andres erfaringer om tv-bruk og simple living.  🙂

Dette er første innlegg i en serie om Et enklere liv, les alle våre Simple Living innlegg her.

Stikkord: , , , , ,

Kategori: Hverdagsbetraktninger

Kommentarer (23)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Janne sier:

  Hei!
  Kjenner jeg faktisk fikk lyst til å forsøke meg på en tv-fri uke! Eller i allefall begrense den til kun å gjelde en time pr dag! en halv time til barnetv kl 18 og en halv time til meg litt senere på kvelden… Kan jeg klare det mon tro…
  En annen ting jeg gjerne vil ha fri fra en uke er Nintendo DS… Tenk alt vi kunne funnet på uten tv og DS-spilling!!
  En god tanke så absolutt!!

  • Anette sier:

   Rart at det skal være så vanskelig egentlig, selv har jeg så mange serier jeg føler at jeg "må" se… Men når jeg ikke har anledning å se de, så merker jeg at det går helt fint uten.

   Og det du skriver er en av grunnene til at jeg elsker å reise bort i helgene – ingen tv, pc og playstation som forstyrrer familielivet vårt. 😉 (det burde egentlig ikke være slik..)

  • Jannice sier:

   Vi har ryddet bort alt av DS, XBox m.m – TV er kun barnetv 18.00 … frem til sommeren har vi sagt til barna 😉 (Regner med at det er ute som teller når sommer kommer også 😉 )

 2. ca.strømsnes sier:

  Jeg var uten tv i et halvt år og det gikk sånn ganske greit, hehe;) (http://vinterverket.wordpress.com/2010/01/24/det-moderne-slaveri/ ) Ble en racer på å legge kabal 🙂

  Nå har vi tv og jeg skal ærlig innrømme at jeg kanskje ser "litt" for mye på boksen, men datteren min ser så og si aldri på tv. Egentlig ikke et bevisst valg, men hun er bare 2 år og når ettermiddagene er så kort så er det langt mer morsomt å utnytte tiden med å gjøre ting sammen enn å se på tv.

  • Anette sier:

   Limer inn linken din på nytt, siden det ble noe feil med den: http://vinterverket.wordpress.com/2010/01/24/det-

   Dette var interessant lesning synes jeg! Kjekt å vite at man ikke skal ha så alt for dårlig samvittighet for tv-tittingen heller. At det ikke alltid automatisk er slik at null tv = masse energi og tiltakslyst til å gjøre fornuftige ting. 😉

   • ca.strømsnes sier:

    Man kan nesten bli på grensen til apatisk 😉

    Men sånn seriøst så var det egentlig litt deilig for plutselig så eier man tiden og man kan bruke den til hva man vil. Når jeg tenker over det så skal jeg bli flinkere til å se mindre på tv heretter for det var en ganske deilig tid.
    My recent post “Det står i avisen….”

 3. Hobbyvimsa sier:

  Her hadde det blitt krise i heimen uten tv tror jeg.Både foreldre og barn. I dette

  Huset er glad i tv

  Klem Linda

 4. wendysinfamilie sier:

  Å tv må jeg ha men til påske blir det ingen tv på oss da blir det hyttetur til strømløs hytte, batteriet er dødt og kan ikke byttes på vinteren (kan men orker ikke) så det blir spennede .. ( i paden blir med så Dylan får litt barnetv mens han roer seg før natten 🙂
  My recent post Voala Gjesterom !!

  • Anette sier:

   Godt poeng Wendy – sikkert mange som opplever tv-frie perioder når det er påskeferie. Helt sikkert sunt for kropp og sjel! 😉

 5. frumeyer sier:

  Jeg har ikke hatt TV siden jeg flyttet hjemmefra, må innrømme at jeg ser på NRK nett TV av og til. Spesielt når det er serier som Broen og Sherlock ute. Men når en må hente frem laptopen og gå inn å ta et aktivt valg blir det ikek noe apatisk switchingseeing, som jeg opplever det blir hvis jeg er hos andre hvor TV fort står på som bakgrunnstøy.

  Lurer jo på om vi må få inn en etterhvert som Frk blir eldre, men håper vi kan unngå det i det lengste – hva slår vel en god lesestund?

 6. sydrak sier:

  Jeg skjønner ikke disse TV slavene:P Har ikke hatt TV på over 2 år og jeg savner det ikke for fem flate øre! Har en TV som brukes til TV spill og sånt, men har ikke noen kanaler:P
  My recent post Treningsplan uke 10

 7. Gjest sier:

  Vi er en familie på fem som ikke har TV, og aldri har hatt det.
  Data`n blir brukt til spilling og NRK nett-TV, og så har vi en TV med DVD spiller så vi kan se filmer. Opplever også som noen skrev ovenfor, at det blir et mer bevisst valg HVA vi ønsker at vi og barna skal se, NÅR vi selv vil se det.
  Og vi har det kjempefint med valget – og foreløbig tror jeg ikke barna synes de går glipp av noe. (eldste er 1.klassing)
  Men vi foreldre får stadig spørsmål om HVA vi finner på uten TV? 😉

  • Anette sier:

   Imponerende synes jeg! 🙂

  • Pag sier:

   Våre barn (9, 11, 14 og 16 år) vokser også opp uten TV, det har vi aldri hatt! Vi ser nrk og tv 2 på nett-TV, ellers spiller barna dataspill (men ikke nintendo, playstation) og DS. Hver kveld setter vi på pc'n (med projektor) og ser på noe i felleskap, enten nett-TV eller dvd. Dette synes ungene er helt topp, og resten av dagen ser de ikke på noe. Etter ungene er lagt, ser vi voksne stort sett på en serie, film eller dokumentar. Våre barn har alltid lekt mye ute, det er klar de får mye mer tid til frilek 😉

 8. Gry sier:

  Veldig fristende. Ser knapt på TV selv, men er drittlei av å ha den stående å syde i bakgrunnen (les:sporten, sporten, sporten, sporten og været + NRK super)
  My recent post Sitron, banan- og kokosmuffins, glutenfrie, melkefrie og med naturlig søtning

  • Anette sier:

   Ja, tv'n har en tendens til å stå på av gammel vane. Tar meg selv i å ha lyst til å slå den på, så jeg må bevisst velge radio-fjernkontrollen i steden. 😉

 9. Anonym sier:

  Som noen andre er inne på føler også jeg at det er andre ting, som DS, pc, iPad osv, som er de største tidstyvene. Tv er ikke like oppslukende. Har tre gutter fra 1-7 og jeg føler det må reguleres med streng hånd for ikke å "ta av". For oss fungerer det fint å få unna tiden der det er lov med data, DS osv. Da er det gjort, også kan de tenke på andre ting, det er ikke noe de går og venter på. I hverdagen er det fritt fram fra etter skolen til middagen står på bordet. Ikke noe etter det. I helga slås alle skjermer av kl 10.00. Om de vil se på barne-tv eller spille DS på morgenen spiller mindre rolle. Kl ti bobler energien snart over, og det er på tide å komme i gang med andre ting. Og det beste er at da er skjermtida over for dagen, bortsett fra vanlig barne-tv, og dagen blir ikke en ventetid for mer spilling på ettermiddagen. Å skulle vente til senere i dag opprettholder fokuset på det du har pause fra, har vi erfart. Å vente til i morgen er så lenge at da finner man på noe annet.

 10. underveis sier:

  Her i huset er alle ganske lettet over at vi har så mye tv-fri som vi har. Barne-tv en halvtime om kvelden er vanlig, men så er det av – og ferdig for i dag. Vi voksne har tv-fri hver kveld. Bortsett fra fredagens utskeielse med gullrekka. Morgenene – også helgemorgenene – er også tv-fri. Da surrer vi rundt i pysj, sover lenge, leser på senga, noen finner noe å leke med osv – ikke noe stress og mas med å få slå på eller mase om å slå av tv-en. Lørdag kveld er det filmkveld – da velger en av barna en film – og det er en stor begivenhet – fordi det er den eneste filmkvelden i uka. Det blir stas – i stedet for tidtrøyte.
  I tillegg har vi vel den minste og eldste tv-en i landet – så det er jo også artig….

  My recent post forpliktet til håp?

 11. Vi har i perioder levd uten tv og det går fint . Sist når vi bodde to år i Spania. Det fine er at Eastenders ruller og går — heldigvis. Blodfan. Ikke mange av oss. Du er den første jeg har hørt om.
  My recent post Kjøttfri middag, sølvtøy og stetteglass.

  • Anette sier:

   Jeg blir SÅ glad når jeg hører om andre Eastenders-fan, sikker på at vi kunne snakket sammen i timesvis… 😉 Men som du vet, Eastenders endrer seg fort – så nå regner jeg med at jeg er heeeeelt ute etter tre uker uten tv. Snufs! 😉

Legg igjen en kommentar

CommentLuv badge